Saopćenje za javnost: Nezavisni blok nema nikakav sporazum sa SDA

Povodom vijesti koja se pojavila u javnosti, da je NB potpisao koalicioni sporazum sa SDA o saradnji u Parlamentu FBiH, Nezavisni blok jasno i nedvosmisleno odbacuje takve navode, navodi se u saopćenju NB-a.

Navodni sporazum je potpisao poslanik koji nije ni član NB-a. Mandat je dobio na listi Nezavisnog bloka u ZDK, gdje je Nezavisni blok bio u koaliciji sa još tri stranke – Prvom strankom, Hrvatskom strankom i Snagom centra, čiji je Vrače član.

Kakvi motivi i interesi stoje iza ovakve odluke javnost će vjerovatno saznati u narednom periodu. Kupovina mandata, zadržavanje funkcija i privilegija je očito primarni cilj aktuelnog rukovodstva SDA, te to upravo pokazuje zbog čega NB, ali i mnoge druge stranke ne žele da surađuju sa njima.

Podsjećamo javnost, da je zbog djelovanja poput ovog, Etički odbor nedavno iz stranke isključio i federalnog poslanika Elmedina Volodera. Nezavisni blok će ostati dosljedan svojih principa, a svi koji zbog vlastitih interesa žele biti privjesak vladajućem režimu, to će raditi izvan odgovorne i nove politike Nezavisnog bloka, navodi se u saopćenju Press službe Nezavisnog bloka.