Istraživačka akcija Žurnala: Za 17 dana stekli diplomu srednje medicinske škole

Bez prisustva ijednom času, za svega sedamnaest dana, u prazničnom periodu, novinarka magazina Žurnal.ba završila je srednju medicinsku školu vrlodobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22.11.2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15.11.2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju, te da je, pritome, “odradila” i praktičnu nastavu.

Priča započinje sredinom decembra. Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentaciji koja je u posjedu navedenog portala, navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom FBiH, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Azra Omerović/Avdo Avdić/zurnal.info