Gradska biblioteka uskoro obilježava svoj 65-ti rođendan

Gradska biblioteka u Zenici 15.januara obilježava svoj 65-ti rođendan. Obilježavanje jubileja započelo je krajem prošle i trajaće tokom cijele ove godine.

U Gradskoj biblioteci odlučili su da dva jubileja objedine u jedan lijep poklon za sve nove članove ove ustanove kulture.

“Naime, 15.januara navršava se 65 godina rada i postojanja Gradske biblioteke, a 25. aprila ove godine punih 300 godina od objavljivanja čuvenog romana Danijela Defoa , “Robinson Crusoe”. Zato smo izdali „Robinzonov kalendar“ sa motivima iz ove knjige koji je ujedno bojanka za djecu i odrasle”, kaže Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke.

Svi koji se u biblioteku učlane do 15. januara ovaj će kalendar dobiti kao poklon. Na sam rođendan biblioteke, 15. januara svečano će biti promovisana knjiga iz njihove vlastite izdavačke linije na koju su posebno ponosni. Radi se o knjizi bajki „Još je jutro puno snova“. Knjiga donosi 27 novih, autorskih bajki autora iz BiH i dolazi u vrhunskoj grafičkoj opremi. Tokom zimskog raspusta aktivnije nego obično biće u odjeljenju Gradske biblioteke u Novom Radakovu sa planiranim igraonicama i radionicama za najmlađe.

Haris Abdagić podsjeća da je još u toku akcija animiranja privrednih subjekata u Zenici koji su pozvani da simboličnom donacijom od 300 maraka omoguće učlanjenje u biblioteku cijelog jednog školskog odjeljenja. (D.T.)