Kratki film FUCZ-a o problemu zaostalih mina večeras će biti prikazan u Washingtonu

Film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života.

“Nedavno su Bosnu i Hercegovinu posjetili predstavnici Marshall Legacy Institute
(MLI) iz Baltimora (SAD), nevladine organizacije kojoj je osnovni cilj prikupljanje sredstava za protivminsko djelovanje i pomoć žrtvama mina. Kako je Federalna uprava civilne zaštite jedan od korisnika fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ, gosti iz Marshall Legacy Institute suproveli dan sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995.)”, rekli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Osim reportaže u Bosni i Hercegovini je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera u filmu su i pripadnici Federalne uprave civilne.
Klix.ba