Ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini posjetila Gradsku upravu Zenica

Ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Zorica Bukinac posjetila je danas Gradsku upravu Zenica gdje je razgovarala sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća, Goranom Bulajićem.

Radi se o prvoj posjeti ambasadorice Bukinac Gradskoj upravi i gradonačelniku Zenice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je nakon sastanka u izjavi za medije podsjetio, da je Republika Slovenija prijateljska zemlja.

“Grad Ljubljana je nešto čemu težimo, da nekada u budućnosti postignemo taj nivo u pogledu kulturnog, sportskog i privrednog života. Upravo smo i razgovarali o ovim pomenutim aspektima, pri čemu sam upoznao ekselenciju o naporima na uspostavi novih poslovnih zona”,kazao je gradonačelnik Kasumović.

Pri tom je naznačio, da je visoku gošću zamolio da prenese slovenačkim privrednicima informaciju, da je Grad Zenica sve učinio na privlačenju investicija.

Ambasadorica Slovenije podsjeća da u BiH posluje dosta  slovenskih firmi, ili firmi sa slovenskim većinskim vlasništvom koje zapošljavaju oko 15 hiljada bh građana. “Smatram da Zenica može biti jedna nova dodatna destinacija za ekonomsku saradnju. Zenica ima šansu”, dodala je ambasadorica Bukinac.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ambasadorica Republike Slovenije u BiH, prisutvovala je popodne otvaranju izložbe „Nematerijalno kulturno nasljeđe Slovenije u svjetlu UNESCO-ve Konvencije“ u Muzeju grada Zenica.(Š.Babić)