NSS radnika u zdravstvu organizovao polusatni štrajk upozorenja

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas je, za vrijeme pauze u toku radnog vremena, organizovao polusatni štrajk upozorenja.

“Nelegalno evidentiranje mjesečnog fonda sati radnicima, koji redovnim radom postignu višak ili manjak sati u odnosu na radnike koji rade osmosatno radno vrijeme, te nepoštivanje usmenog dogovora između menadžmenta i Sindikata da navedeni radnici neće biti oštećeni, nego da će im višak sati biti isplaćen kao prekovremeni rad,  glavni je razlog organizovanja štrajka upozorenja, navodi Fahrudin Heco”, zamjenik predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica.

“Među razlozima su i ignorisanje zahtjeva ovog Sindikata vezanih za usklađivanje Pravilnika o radu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i oduzimanje prava na skraćeno radno vrijeme radnicima na odjelima sa posebnim uslovima rada”, dodaje Heco, napominjući da su ovo skromni zahtjevi i da se nadaju da će ih menadžment Bolnice prepoznati i ispoštaviti uskoro.

Ako do toga ne dođe, spremni smo i na radikalnije mjere, kao što je generalni štrajk i tužbe, što bi ovoj ustanovi sigurno  nanijelo veću štetu, nego ispunjenje već navedenih zahtjeva, ističu u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica. (V.Jovanović)