Švicarska donira 4,75 miliona eura za prečišćavanje otpadnih voda u Zenici

Sporazumi koji se odnose na donaciju Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici potpisani su danas u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Najavljeno je da građane i građanke Zenice – grada koji ima status „zeleni“ gradovi očekuju i drugi projekti na području zaštite životne okoline.

Potpisivanje ovog sporazuma je izuzetno važan korak u nastavku realizacije Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Na ovaj način grad Zenica će biti u mogućnosti da na civilizovan i ekološki prihvatljiv način prikupi i tretira otpadne vode, čime će postići poboljšanje kvaliteta života građana Zenice i naselja nizvodno, koja su na rijeci Bosni“, kazao je Emir Pašalić, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Zenica.

Sporazume o finansiranju potpisali su državni ministar finansija i trezora, Vjekoslav Bevanda, ambasadorica Švicarske u BiH, Andrea Rauber-Saxera, direktor Ureda KfW-a u Sarajevu, Matthias Schmidt-Rosen i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Dok se odlazeća Vlada Kantona hvali kako je dobila kredite i dodatno zadužila građane Zenice i ZDK, Gradska uprava na čelu sa mnom radi na privlačenju raznih fondova i bespovratnioh sredstava. Poslije KfW-a, koji je donirao 13,5 miliona eura danas smo potpisali Sporazum sa Švicarskom vladom koja donira 4 miliona i 750 hiljada eura za rješenje problema otpadnih voda u gradu Zenici. Grad Zenica jedini je iz Bosne i Hercegovine u velikoj porodici zelenih gradova i uskoro će građanke i građani osjetiti i druge benefite ovog statusa,“ dodao je gradonačelnik, najavljujući slijedeće projekte koji će se odnositi na čist zrak i zahvalivši Vladi Švicarske na ovoj vrijednoj donaciji. (A. Huskić)