ArcelorMittal Zenica: Prilikom trovanja gasom, prekršene stroge procedure zaštite na radu

Nakon incidenta koji se desio 27. jula 2018. u pogonu Visoke peći, zadovoljstvo nam je da vas obavjestimo da je radnik (N.D.), koga smo prevezli do bolnice na medicinske preglede, otpušten iz bolnice nakon nekoliko sati istog dana i da se već sutradan vratio svojim redovnim aktivnostima. On je u dobrom zdravstvenom stanju i nema nikakvih posljedica, saopšteno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

U saopštenju se navodi da prvobitni rezultati interne kontrole i preispitivanja okolnosti u kojima se desio incident, ukazuju da su prekršene stroge procedure, koje obezbjeđuju maksimalnu zdravstvenu i bezbjednosnu zaštitu radnika u Visokoj peći, te da nije zabilježen nikakav kvar na opremi ili zastoj u proizvodnom procesu.

“Tim Zdravlja i zaštite na radu, koji blisko sarađuje sa ovim radnikom koji je i član Dreger-čete (Čete za spašavanje), kao i sa predstavnicima Sindikata, pobrinut će se da se preduzmu sve mjere kako bi se smanjio rizik od ponavljanja, uključujući i ponovne obuke ukoliko je neophodno”, saopšteno je iz ArcelorMittala.

Ovaj slučaj pokazuje da je veoma važno pomno pratiti sve procedure i pridržavati se uputstava. Zdravlje i  zaštita svakog radnika je prioritet broj jedan u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Svaki pojedinac je odgovoran i dužan da sebi i svim svojim kolegama obezbjedi sigurne uslove. Svaki radnik ima lični detektor gasa koji ga upozorava prije nego bilo koja količina gasa djeluje na njega. Obaveza je svakog zaposlenog da se pridržava ovih uputstava. Za rad u pogonima u kojima postoji gas imamo specijalno obučen tim sa gasnim respiratornim sistemima sa kojima možemo raditi bez obzira na to kolika je koncentracija gasa”, kazao je Tahir Šabić, menadžer Zdravlja i zaštite i kompaniji ArcelorMittal.