FOTO: Više od stotinu planinara ovog vikenda uživalo na planini Hum

Na lokalitetu Jedinci, na planini Hum, jučer je uspješno okončana dvodnevna manifestacija Dani planinara Zenice, koju je organizovao Gradski planinarski savez Zenice i Planinarsko-smučarsko društvo „Poštar“.

Manifestacija je osmišljena da postane lijepa godišnja tradica, čije domaćinstvo će svake naredne godine preuzimati drugo društvo sa domskim kapacitetima. Oko 150 članova aktivnih zeničkih planinarskih društava, sa gostima iz Kaknja, Visokog i Travnika, ispisalo je još jednu stranicu lijepe zeničke planinarske priče koja traje gotovo sedam decenija.

Generalni pokrovitelj je bio Grad Zenica i Gradonačelnik Fuad Kasumović, a finansijsku podršku pružio je i Upravni odbor Planinarskog saveza Federacije BiH.

Ističući kako i sam planinari, da ga boravak u prirodi odmara i relaksira, manifestaciju je zvanično proglasio otvorenom gradonačelnik Kasumović. Na radost, sreću i zadovoljstvo svih članova planinarske zajednice, Kasumović je najavio značajniju podršku zeničkim društvima, napomenuvši kako rebalansom gradskog budžeta, mimo stalne pojedinačne podrške društvima, planira osigurati 20 hiljada maraka za najkrupnije projekte iz oblasti planinarstva, koji budu usaglašeni i kandidovani od Gradskog planinarskog saveza.

I predsjednik Planinarskog saveza Federacije BiH, Ermin Lipović, je pozdravio i pohvalio ovaj potez Gradskog planinarskog saveza Zenice, ističuči kako je prvi put na Humu i da je kurs novog rukovodstva PS F BiH upravo približavanje kroz ovakve i slične sadržaje Kancelarije Saveza planinarima na terenu. Lipović je uputio i poziv svim planinarkama i planinarima da se u što većem broju i u lijepom raspoloženju okupe u Ključu, u prvoj polovini avgusta, na godišnjoj smotri planinara većeg bh. entiteta.

Tokom minulog vikenda i vrijeme je išlo naruku organizatoru, što je znatno olakšalo realizaciju ranije utvrđenih programskih sadržaja, ali i upotpunilo ukupni ugođaj. Sretni, veseli i zadovljni, svi učesnici su se vratili svojim kućama i obavezama, a zvanično je objavljeno kako će naredna manifestacija biti nagodinu održana na Liscu, jer PD „Tajan- Lisac“ 2019. godine će sa ostalim društvima ujedno obilježiti 70 godina organizovanog planinarenja u Zenici. (S. Gluhić)