Poništeno rješenje gradske inspekcije o uklanjanju obaloutvrde u koritu rijeke Bistričak u Nemili

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, rješavajući po žalbi Kantonalne direkcije za ceste i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK izjavljenoj protiv rješenja Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove – Odsjek za inspekcije Grada Zenica, od 06.06.2018, u predmetu vršenja inspekcijskog nadzora, donijelo je u upravnom postupku rješenje kojim se navedeno rješenje gradske inspekcije poništava i predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak, saopštila je Press služba ZDK.

Naime, rješenjem inspekcije naređeno je investitorima Direkciji za ceste Zeničko-dobojskog kantona i i Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK da uklone izgrađenu obaloutvrdu od kamena u koritu rijeke Bistričak u naselju Nemila, jer su, kako je obrazloženo,” radovi izvedeni bez pribavljenog rješenja o urbanističkoj saglasnosti i rješenja o odobrenju građenja koja izdaje Služba za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina grada Zenica”.

Drugostepeni organ je utvrdio da je građevinska inspektorica Šefketa Ganibegović izvela pogrešan zaključak da su u pitanju izgradnja nove građevine, te je pogrešno primijenila odredbe Zakona o prostornom uređenju i građenju. “Naime, izvođenje gore navedenih radova od strane investitora smatra se održavanjem vodotoka i vodnog dobra u smislu člana 42. i 43. Zakona o vodama a kojima se omogućava kontrolisani i neškodljivi protok vode. Dakle, radovi na oblaganju rijeke Bistričak smatraju se radovima na održavanju postojeće građevine, te shodno članu 111. stav 4. Tačka a) Zakona o prostornom uređenju i građenju za navedene radove nije potrebna urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje, kako je navedeno u dispozitivu pobijanog rješenja”, obrazlaže drugostepeni organ.

Također, navodi se kako je inspektorica Ganibegović pogrešno utvrdila da je jedan od subjekata inspekcijskog nadzora Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline kao investitor kojem se nalaže uklanjanje izgrađene obaloutvrde. Investitor je Kantonalna direkcija za ceste koja je upravna organizacija u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, te je prvostepeni organ učinio bitnu povredu postupka kod utvrđivanja stranke u ovom postupku.

Vlada ZDK i ovom prilikom potvrđuje svoje čvrsto opredjeljenje da se što prije nastave radovi na izvođenju projekta sanacije regionalnog puta Nemila-Bistričak za koji je obezbjedila 980.000 KM, a što je od velikog interesa za građane koji žive na području Bistričaka i Nemilskog sliva, navodi Press služba ZDK, u prilogu dostavivši Rješenje o ponišetenju Rješenja Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove-Odsjek Grada Zenica.