A-SDA: Podrška malinarima

U posljednje vrijeme aktuelne vlasti su svojim neradom, nesposobnošću, bezidejnošću i ‘bavljenjem sa samim sobom’ proizvele široku lepezu propalih projekata i nameta vlastitom narodu.

Prisjetimo se samo uvođenja akciza na gorivo koje je lančano izazvalo pravu lavinu poskupljenja, pa neprimjerenog odnosa prema penzionerima, medicinskim radnicima, zapošljavanju omladine i sl.

Sa ovakvom politikom polako ali sigurno postajemo nepespektivna i sve siromašnija zemlja. Naša omladina i stručni kadrovi napuštaju vjekovna ognjišta i traže svoju šansu u drugim državama, a elitizirana vlast zarad sopstvenih privilegija i dalje svakodnevno priprema uvođenje novih poreza i nameta, kao što su porez na dohodak, porez na plate, penzije i sl.

Jedan u moru promašaja aktuelnih vlasti je nebriga i ignorantski odnos prema proizvođačima jagodičastog voća, malinarima, koji su usljed bahatog profiterskog odnosa otkupljivača i inertnog odnosa nadležnih ministarstava dovedeni do propasti.

Otkupne cijene dostigle su tako nizak i neprihvatljiv iznos da su malinari primorani uništavati vlastite malinjake i svoj dugogodišnji trud, a aktuelna vlast nema rješenje niti izlaznu strategiju za pružanje pomoći proizvođačima jagodičastog voća.

U borbi s tržišnim profiterima neophodno je osigurati mehanizme zaštitu proizvođača davanjem poticaja u slučaju poremećaja cijene malina na tržištu i interventnim otkupom viška proizvoda osigurati stabilnost cijena.

Očito je da u uslovima gdje se vlast izdigla iznad sopstvenog naroda i njegovih problema, malinarima jedino preostaje da se strukovno i ekonomski udruže, profitabilno reorganizuju i pokušaju da zajednički istupe na tržište i spase ovu važnu poljoprivrenu granu privređivanja, a da u oktobru izaberu vlast koja će imati i programe i sluha za rješavanje njihovih problema.

Stranka demokratske aktivnosti A-SDA Zeničko-dobojskog kantona podržava malinare u njihovim opravdanim zahtjevima, te poziva aktuelne vlasti da što prije preduzmu hitne mjere na ekonomskoj stabilizaciji ove privredne grane, te da spriječe daljnje devastiranje malinjaka i stvaranje nove armije nezaposlenih.

Kantonalni odbor ASDA Zenica