Koje alergijske bolesti postoje i kako ih otkriti?

Na žalost, alergija nije stanje koje se pojavljuje samo u proljeće ili ljeto, ako niste alergični na pelud onda možete biti alergični na hranu. Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela. Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano činitelje. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu.

Simptomi alergije

Alergija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema od kojeg u svijetu pati više od 50 milijuna ljudi. Najčešći simptomi su curenje nosa, kašljanje, kihanje, crvenilo i promjene na koži i treba ih razlikovati od prehlade. U težim slučajevima simptomi alergije poput anafilaksije i anafilaktičkog šoka mogu biti opasni po život. Ako patite od alergija onda patite i od oslabljenog imunološkog sustava, što znači da vam je organizam osjetljiviji na bezopasne stvari poput prašine, neke vrste hrane, dlaku mačke ili psa i slično.

Kako se manifestira alergija?

Alergije se manifestiraju i kroz otežano disanje, hipotenziju, vrtoglavicu, slabost, poremećaj svijesti, proširenje zjenica, napetost, strah i nemir.

Kako otkriti alergiju?

Alergiju ćete najbolje sami otkriti i lako prepoznati ako reagirate kihanjem na prašinu, ako su se vaše reakcije na određene namirnice promijenile ili ste u proljeće počeli otežano disati. Ukoliko primijetite promjene koje vas muče obratite se liječniku kako bi uspostavio dijagnozu.

Vrste alergija

Alergijske bolesti dišnog sustava: alergijski rinitis (povremeni i trajni), alergijski konjunktivitis i alergijska astma

Alergijske bolesti kože: urtikarija atopijski ili kontaktni dermatitis

Ostale alergijske bolesti: alergija na hranu, alergija na otrov insekta i alergija na cjepiva i lijekove

Tri vrste testa na alergiju

  1. Kožna testiranja (prick, scratch, intradermalni testovi)- ovi testovi provode se na unutrašnjoj strani podlaktice, a ponekad i na leđima. Pozitivni kožni testovi često su dostatni za postavljanje precizne dijagnoze.
  2. Provokacijski testovi – provode se u specijaliziranim klinikama s ciljem da se u bolesnika izazove blaži alergijski odgovor kao potvrda alergije.
  3. Krvne pretrage – postale su rutinski test u otkrivanju alergija. Postoje dvije vrste krvnih pretraga, koji se mogu primjenjivati kod odraslih i male djece. Zbog svoje praktičnosti, točnosti, pouzdanosti i osjetljivosti ti su testovi postali rutinski u dijagnostici alergija.

Izvor: Večernji.hr