Vlada FBiH će uložiti 5,4 miliona KM u novog avioprijevoznika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić predložio je uspostavljanje nasljednika B&H Airlinesa u kojega će Federalna vlada uložiti 2,7 miliona eura.

U početku bi novouspostavljeni avioprijevoznik radio s jednim unajmljenim avionom, izvijestio je Ex-Yu Aviation, saznaje Indikator.ba

Da BiH razmatra uspostavu novog nacionalnog avioprijevoznika, dvije godine nakon bankrota BH Airlinesa, potvrdio je prošle sedmice predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nakon razgovora sa turskim premijerom Binalijem Yildirimom.

“Moramo ponovno uspostaviti novu nacionalnu aviotvrtku kako bismo poboljšali povezanost i niz destinacija ponudili iz Sarajeva”, kazao je tada Zvizdić i dodao da se brojke o prometu putnika i tereta, posebno u Sarajevu, mogu znatno povećati, a za to je potrebna aviotvrtka koja bi bila u partnerstvu sa avioprijevoznikom svjetske klase kao što je Turkish Airlines.

Turkish Airlines, koji je u prošlosti imao 49% udjela u bivšem prijevozniku B&H Airlines, saopćio je ranije da je otvoren za istraživanje novih modela komercijalne saradnje s bh vlašću oko osnivanja nove nacionalne aviokompanije.

Turkish Airlines trenutno je u procesu uspostave novog nacionalnog prijevoznika u Albaniji s albanskom vladom. Prošle sedmice albanski premijer Edi Rama izjavio je da je projekt u “završnoj fazi”.

Prema riječima Rame, Air Albania će letjeti iz Tirane za Skoplje, Prištinu, Podgoricu, Sarajevo, Zagreb, kao i za Zapadnu Evropu. U međuvremenu, privatna tvrtka FlyBosnia još uvijek čeka odobrenje regulatora za početak planiranih letova iz Sarajeva, u početku za Bliski Istok. Kasnije planira proširiti poslovanje širom Evrope.