Rudari Stranjana prekinuli štrajk: Rad u jami nas je slomio!

Tridesetak rudara Stranjana večeras oko 20:30 izašli su iz jame, nakon što je direktor potpisao dokument o povratku radnika iz jame Raspotočje u ovaj pogon.

Njihov glavni zahtjev bio je da vrate dio od 28 radnika koji su prije tačno godinu dana prebačeni u jamu Raspotočje. Ostali razlozi nezadovoljstva i obustave rada, te odbijanja povratka na površinu tokom današnjeg dana, su da se poprave uvjeti rada, da se ulaže u jamu Stranjane kao i u jamu Raspotočje, da se ažurnije održavaju oprema i mehanizacija.

Nakon intervencije hitne pomoći kasno popodne za dva rudara koji su imali mučnine zbog cjelodnevnog boravka u jami, večeras su u dobrom zdravstvenom stanju izašli preostali rudari, na zadovoljstvo i uz aplauz ostalih kolega iz druge smjene, koji su im, okupljanjem u krugu jame Stranjani, davali podršku.

„Nas trinaest je radilo zajedno sa smjenskim nadzorom i poslovođama u jednoj smjeni da bi se održao kontinuitet proizvodnje, ali jednostavno se više nije moglo trpjeti. Trostruko manje radnika je radilo u pogonu. Slomili su nas!“, izjavio je po izlasku iz jame Jasmin Najetović, kopač.

„Dogovoren je povratak radnika iz Raspotočja u jamu Stranjani. Sada ćemo u direkciji precizirati spiskove , a potom ćemo u Raspotočje, da vidimo kako ćemo u toj jami prevazići situaciju s manjkom radnika. Ne bih sada odgovarao na pitanja jesu li njihovi zahtjevi i optužbe opravdani. Iziskuje to posebnu analizu i o tome možemo drugi put”, kazao je novinarima večeras direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić. (A. Huskić)

foto: N. Alijević