15.4 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Sa predstavnicima UEFA-e i Nogometnog saveza o rekonstrukciji Bilinog polja

Sa predstavnicima UEFA-e i Nogometnog saveza o rekonstrukciji Bilinog polja

Predstavnik Evropske fudbalske federacije (UEFA), Nebojša Ivković, u svojstvu inspektora za stadione i delegacija Nogometnog saveza BiH, boravili su u ponedjeljak u Gradskoj upravi Zenica.

Tokom jednoiposatnog razgovora sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem i saradnicima, Ivković je upoznat sa projektom fazne rekonstrukcije stadiona Bilino polje.

U prvoj fazi, planirana je rekonstrukcija južne i sjeverne tribine čime bi se kapacitet zeničkog stadiona povećao za oko 6.000 sjedećih mjesta. U drugoj fazi planirana je investicija na istočnoj tribini, kojom bi se dodatno poboljšali uslovi za fudbalere, službena lica, povećao kapacitet ViP lože, stvorili bolji uslovi za rad medija itd. Jednom rječju zadovoljeni bi bili svi kriteriji koje zahtijeva UEFA, saopštila je Gradska uprava.

Za realizaciju prve faze potrebno je oko tri miliona eura i period od šest do deset mjeseci. Isto tokoliko bi vremena bilo potrebno i za drugu fazu. Treća faza predviđa rekonstrukciju kompletnog stadiona Bilino polje, u nivou sadašnje zapadne tribine, gdje bi se kapacitet povećao na približno 23.500 sjedećih mjesta.

“Ovo što sam čuo i vidio kada je u pitanju trenutno stanje ali i projekat rekonstrukcije, zaista je ohrabrujuće. Prijatno sam iznenađen Bilinim poljem. Grijači travnjaka, sam teren, integrirani video nadzor stadiona i prilaza objektu, ostavili su jak utisak. Osim toga, raduje opredjeljenost gospodina gradonačelnika da Grad Zenica pomogne rekonstrukciju, kao i da je spreman sve kapacitete staviti na raspolaganje N/FS BiH”, rekao je Nebojša Ivković, UEFA ekspert za infrastrukturu, koji je nedavno u Parizu bio delegat na utakmici Lige prvaka PSG – Real Madrid.

Zenica i stadion Bilino polje još uvijek su u prednosti u odnosu na ostale gradove i stadione kada je u pitanju domaćinstvo najboljim BiH nogometašima. Potvrdio je to i Nihad Hodžić, ekspert N/FSBiH za infrastrukturu koji je rekao, da je N//FS BiH za domaće utakmice Lige nacija prijavio upravo Bilino polje.

Gradonačelnik Kasumović ponovio je opredjeljenost i želju Gradske uprave i građana Zenice da ostanemo domaćini reprezentaciji BiH.

“Pokazali smo se kao odlično domaćini, imamo najbolje uslove, a i tradicija je na strani Zenice. Nastavit ćemo da poboljšavamo uslove jer želimo da se utakmice A reprezentacije BiH ubuduće igraju na Bilinom polju”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na sastanku je predstavljeno idejno rješenje budućeg izgleda stadiona Bilino polje, koje je ostavilo jak utisak na delegacije N/FS BiH i UEFA, saopštila je Gradska uprava Zenice.

Hide picture