FOTO: Centar za mlade INPUT uručio certifikate polaznicima škole programiranja

U subotu, 20. januara, u prostorijama Centra za mlade INPUT, održana je svečana dodjela certifikata polaznicima škole programiranja Zenica. U okviru ove škole, 54 polaznika je imalo priliku pohađati nastavu iz oblasti razvoja web stranica (HTML, CSS).

Besplatna škola programiranja je organizovana za djecu uzrasta od 13 do 17 godina, a cilj projekta je učenicima osnovnih i srednjih škola pružiti priliku učenja programskih jezika i drugih IT vještina. Škola je realizovana u saradnji sa Centrom za mlade INPUT  i volonterima Centra za mlade INPUT iz Zenice koji su u proteklih 6 sedmica radili sa polaznicima škole.

Pored usvajanja novog znanja, cilj ovog projekta je upoznati učenike o mogućnostima koje nudi IT poslovni sektor te ih motivisati da koriste svaku priliku za učenje i usavršavanje IT vještina. Značajan podatak predstavlja činjenica da se većina polaznika izjasnila da će i u budućnosti nastaviti sticati znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

CoderDojo pokret je osnovan u Irskoj, a Bit Alijansa je u proteklih 6 mjeseci u saradnji sa fakultetima, kompanijama i nevladinim organizacijama iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zenice i Konjica organizovala škole programiranja koje je pohađalo više od 280 učenika osnovnih i srednjih škola.

Fotografije sa ove dodjele objavljene su na stranici Centra za mlade Input Zenica.