Zenički rudari ‘odmrzavaju’ štrajk glađu

Zenički rudari koji su prošle sedmice počeli sa štrajkom glađu i zaprijetili samozapaljivanjem u prostorijama Doma rudara, donijeli su odluku da nastavljaju sa svojim protestom, iz nepovjerenja prema obećanjima iz resornog federalnog ministarstva i Elektroprivrede BiH. Potvrdio je to za ZenicaInfo Tevhid Smriko, predstavnik grupe od 44 rudara koji zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu ostvariti pravo na penziju.

U petak naveče, rudari su zamrznuli odluku o štrajku glađu do 22. januara, ali se situacija promijenila, jer su rudari, kaže, dobili nova saznanja.

– Tamo se nešto mulja. Oni su nama slagali! Novac nije ni na vidiku, – izjavio je Smriko.

U ponedjeljak su iz federalnog budžeta, kako je najavljeno, prema RMU Zenica trebalo da budu upućene tranše sredstava za uplatu doprinosa u Fond PIO. Vlada Federacije je u četvrtak odobrila za to namjenjenih 2 miliona i 600 hiljada maraka.

Istog dana, Elektroprivreda BiH je prema Poreskoj upravi trebalo da usmjeri sredstva za uplatu doprinosa za zdravstvo za 118 zeničkih rudara, koji imaju isti problem.

– Obećano nije ispunjeno, – tvrdi Tevhid Smriko, koji zajedno sa bivšim kolegama, komoratima, nakon četiri dana pauze, u podne ponovo počinje sa štrajkom glađu, pred kapijom Direkcije RMU Zenica. (S.S.)