Profesor Štagljar: Lijek protiv karcinoma pluća je spreman

Profesor sa odjela za biohemiju i medicinsku genetiku na univerzitetu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar sa svojim timom došao je nadomak izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice – raka pluća.


‘Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Sarađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj’, rekao je Štagljar na HTV-u.

Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovom slučaju trajao je pet godina. ‘Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke’.

Štagljar je istakao kako je za tu tehnologiju dobio i nagradu od 3,25 miliona dolara. ‘Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takvom nivou da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lijekova protiv mnogih karcinoma koje sam spomenuo’, dodao je.

Istakao je da tumore nećemo nikada uspjeti pobijediti. ‘Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvijek moramo biti spremni imati bataljon novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit cijelog istraživanja tumora jest da ih u slijedećih 20-30 godina možemo tretirati kao hronične bolesti.

Mali postotak utjecaja kod karcinoma imaju geni, samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo’, naglasio je Štagljar.

(N1/ZenicaInfo)