Bivši rudar, koji nije mogao ostvariti penziju, izvršio samoubistvo

Jedan od rudara RMU Zenica, Šefik Šišić, koji je u maju ove godine trebalo da ispuni uslove za penziju, nakon godina staža u rudniku Stranjani, jučer je u porodičnoj kući u Gradišću izvršio samoubistvo vješanjem. Za sobom je ostavio oproštajno pismo. Potvrdio nam je to Tevhid Smriko, predstavnik grupe rudara, koji su nekoliko puta protestovali pred zgradom Uprave Rudnika u Zenici i zgradom Federalne vlade u Sarajevu, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju.

Dug koji Rudnik mrkog uglja Zenica ima prema 40-ak zeničkih rudara po osnovu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, razlog je zbog kojeg ovi ljudi ne mogu ostvariti pravo na penziju.

Početkom decembra, tokom protesta u Sarajevu, rudari su dobili uvjeravanja iz Vlade Federacije BiH da će kod Elektroprivrede BiH, konzorcija u čijem je sastavu i RMU Zenica, insistirati na uplati duga, kako bi se zeničkim rudarima, koji su ove godine stekli uslove za penziju, povezao staž. To se nije dogodilo, kaže nam Smriko.

Rudar koji je jučer izvršio samoubistvo borio se, zajedno sa svojim bivšim kolegama za pravo na penziju. Iza sebe je ostavio suprugu i dvije kćerke. Danas će biti ukopan na mjesnom groblju u Gradišću. (S.S.)