Potpisan Kolektivni ugovor za oblast rudarstva

Plaće rudara u Federaciji BiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost rudarstva koji su predstavnici sindikata i Vlade FBiH potpisali danas u Sarajevu.

Ugovor su, u ime Vlade, potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić i predsjednici dva rudarska Sindikata, Sinan Husić i Safer Mušanović.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Uprave Elektroprivrede BiH, direktori rudnika  i predstavnici dva reprezentativna sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da je za njih najbitnije da je uvedeno poglavlje o solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara.

Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM, dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike. Otpremnina za odlazak povećana je s dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća ostvarenih u prethodna tri mjeseca.

Novi kolektivni ugovor bit će na snazi 18 mjeseci. (Š.B.)