Otvorena nova ambulanta u Seocima

Preko dvije hiljade pacijenata sa područja Seoca i okolnih naselja od danas će na raspolaganju imati novu ambulantu u kojoj će moći u modernim i znatno humanijim uslovima nego do sada da zadovolje svoje potrebe i prava na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Sredstva za izgradnju ambulante u iznosu od preko 130 hiljada maraka osigurao je zenički Dom zdravlja, na taj način finaliziravši projekat koji je bio dugogodišnja želja stanovnika ovog područja, istakla je prilikom otvaranja ambulante direktorica Doma zdravlja Selvedina Spahić Sarajlić.

Preseljenjem ambulante iz dosadašnjih neuslovnih prostorija u nove danas otvorene osiguravamo mještanima ovog područja udobniji i lakši život poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, čestitavši Domu zdravlja na uspješnoj realizaciji projekta

Koncept porodične medicine je strateško opredjeljenje kanotnalnog ministarstva zdravlja, a ovakvi primjeri potvrđuju tezu koja je već odavno priznata da je ZDK možda i najviše učinio na području države u razvoju ovog koncepta efikasno djelujući u pravcu prevencije, kurative ali i pristupačnosti pacijentima, kazao je Dragoljub Brenjo, resorni ministar.

Pacijentima ovog područja do sada je pristup ljekarima porodične medicine bio dostupan samo dva dana u sedmici u neuslovnim prostorijama mjesnog doma, a u narednom periodu ambulanta će biti na usluzi pacijentima svakog radnog dana u periodu od 7 do 15 sati. (S.H.)