Mladi iz Mostara, Zenice i Doboja uče kako se oduprijeti propagandi

“Ova aktivnost je u Mostaru, naredne su u Doboju i Zenici, a završna je u Sarajevu na međunarodnoj manifestaciji Noć istraživača koja se održava krajem septembra. Cilj je na radionicama raditi s mladima uz saradnju s Creative Shooting timom i edukaciji o fotografiji. Iskustva koja smo dobili su veoma pozitivna, posebno od naših domaćina i učesnika iz Mostara”, Senad Muslić iz Foruma građana Zenice.

Majda Turkić, voditelj Creative Shooting tima kazala nam je da je cilj stvoriti jedan trend u našoj zemlji razumjevanja vizualnih materijala.

“Na svakom koraku su nam dostupne razne fotografije, plakati, bilbordi. Da bismo smanjili nivo manipulacije, odnosno hipnotiziranosti moramo više raditi na edukaciji, na znanjima kako se distancirati od vizualne propagande. Osim mojih predavanja slušali smo i izlaganja profesorice Selme Raljević, koja je uzela primjer iz američke književnosti dvojice autora koju su zagovarala individualizam. Mi težimo individualizaciji, a propaganda deindividualizaciji”, kazala nam je Turkić.

Aleksandar Jerenić, učesnik iz Doboja, bio je jako zadovoljan dosadašnjim dijelom projekta, posebno mostarskim aktivnostima na boljom razumjevanju fotografija.

“Ja sam psiholog tako da mi je bliska ova aktivnost i s druge strane. Dosta se radi na tom da se fotografija shvati iz više uglova, jer osim onog vizualnog, postoje i određene priče koje stoje iza nje. Učesnici sada rade na tome kako osvjetliti taj drugi dio”, kazao je Aleksandar Jerenić.

Osim edukacija jedna od aktivnosti je i simbolična sadnja dva stabla u parku mostarske Gimnazije.

Izvor: Klix.ba