Batonovi muhabeti: Bitka pod Banjalukom, 280 godina poslije

Sinoć su u Muzeju Grada održani Batonovi muhabeti, s temom ‘Bitka pod Banjalukom, 280 godina poslije 1737.-2017.’

Uvodničar, prof. dr Sedad Bešlija sa Instituta za istoriju iz Sarajeva ustvrdio je kako je podsjećanje na značajne istorijske događaje, kakav je, nesumnjivo, bitka pod Banjalukom, iznimno važno sa aspekta razvoja patriotske i državotvorne svijesti građana BiH.

– Dok nama susjedne države obilježavaju i slave svoju istoriju, nerijetko zasnovanu na mitovima, ovdje skoro da nema ništa što bi podsjetilo na slavnu prošlost bosanskog naroda, upozorio je prof. Bešlija, koji je sinoć govorio i o detaljima bitke i izvojevanoj pobjedi nad daleko nadmoćnijom vojskom austrijske carevine.

– Dan Oružanih snaga BiH, kao i godišnjica 3. Korpusa Armije R BiH, prilika su da se progovori o ovoj značajnoj temi, jer ona je Srebrenica tog vakta, kazao je ovom prilikom predsjednik Klub paraolimpijskih sportova ‘Baton’, mr. sci. Amir Ismić.

Ovo je treći događaj, priređen u okviru aktuelne, sedme sezone Batonovih muhabeta. Udruženje građana Klub paraolimpijskih sportova Baton Zenica do sada održao više od 60 tribina, koje priređuje u prostoru Muzeja Grada Zenice. (S.S.)