Scenski kolaž o Ivi Andriću ‘Sve moje je iz Bosne’

U Općoj biblioteci u Zenici sinoć je upriličen scenski kolaž o nobelovcu Ivi Andriću pod nazivom „Sve moje je iz Bosne“. Ovaj program upriličen je u okviru turneje po Bosni i Hercegovini, a koji realizuje Zavičajni muzej Travnik.

Kustos Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića, Enes Škrgo, naglašava da je kolaž nazvan po znamenitoj izjavi nobelovca, koja je, kako kaže, neka vrsta njegovog književnog, umjetničkog i životnog manifesta i koja na najbolji način oslikava njegov odnos prema Bosni i Hercegovini, kao zemlji svoga porijekla, svojoj domovini, svome zavičaju.

U scensko-kolažnom programu nastupio je akademski umjetnik, Matej Baškarad, koji je interpretirao četiri Andrićeva književna teksta u kojima pisac govori o gradovima u kojima se formirao kao osoba i kao umjetnik, a to su Travnik, Sarajevo i Višegrad.

Pored nastupa Bašakarada prisutni su mogli vidjeti i inserte iz dokumentarnih filmova koji su nastali u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik, a koji govore o Ivi Andrići i njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini kao svojoj zemlji. (N.G.)