MIZ Zenica: Počela manifestacija “Želja za Resulom”

U zeničkom Islamskom centru Sultan Ahmed u srijedu je upriličeno otvorenje tradicionalne 22. manifestacije “Želja za Resulom” koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Manifestacija će trajat do 15. septembra kada će biti upriličen centralni mevludski program.

Program manifestacije predstavio je glavni imam Sumedin ef. Kobilice, kazavši da će sadržavati regionalne mevludske programe u koje će biti uključeni svi imami zeničkog Medžlisa, zatim tri predavanja iz Sire koja će održati referentni predavači te posebne sadržaje Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih. Medžlis je raspisao i konkurs za najbolje literarne radove polaznika mekteba i učenika koji pohađaju Islamsku vjeronauku u osnovnim i srednjim školama. Glavni imam je pozvao sve vjernike da prisustvuju programima i na taj način osvjetle najvrijednije crte sunneta kojima promovišemo život Muhameda, a.s., kao najsavršenijeg uzora. Uz ostel, programu otvorenja ove manifestacije prisustvovali su i muftija zenički  Mevludin ef. Dizdarević, dekan IPF-a Zenica Muharem Adilović, profesori, imami kao i veliki broj vjernika. Isto veče realizovanje i prvi proigramskii sadržaj, odnosno prvo predavanja Zuhdije Hasanovića, profesor Poslaničke tradicije (hadisa) na Fakultetu Islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Ako istinski volimo Allaha, dž.š., ako se istinski oslanjamo na Njega, podrazumjeva se i sasvim je logično da imamo i dobar odnos prema čovjeku. Zašto? Zato što je čovjek Njegovo najbolje stvorenje” – kazao je Hasanović upućujući vjernike na detalje iz Sira u kojima nije zabilježeno da je Muhamed, a.s., nekoga zanemario.  “Gdje god se nalazili, treba da živimo onako kako je živio Božiji poslanik Muhamed, a.s. I u tome je veličina Muhameda, a.s., nije bio veliki samo kao imam, vaiz, daija, bio je i uzoran roditelj, brižan. Bio je najplemenitija osoba, uvijek raspoložen i uvijek nasmijan- to je bio Božiji poslanik”- zaključio je profesor Hasanović. (S.G.)