Radovi na društvenom domu na Jaliji privode se kraju

Većina društvenih domova na području Grada Zenice u proteklih osam godina je rekonstruisana djelimično ili u potpunosti zavisno od stanja u kojem su se nalazili.

Težnja Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića bila je obezbjediti adekvatne uslove mladima, ženama, penzionerima, ali i ostalim građanima da imaju mjesto gdje će se družiti, provoditi vrijeme i nešto korisno raditi. Također, uređenjem ovih domova stvaraju se i bolji uslovi za rad mjesnih zajednica jer je njihovo sjedište gotovo po pravilu u ovim društvenim domovina. Jedan od domova za koji je bila potrebna potpuna rekonstrukcija je i društveni dom na Jaliji. Radovi se privode kraju i za otprilike mjesec dana dom bi treba biti predat na upotrebu njegovim korisnicima.

„Kada sam preuzeo ovaj grad svi društveni domovi su bili devastirani, nisu ničemu služili. Mi smo do sada 24 doma adaptirali, a 10 totalno. Jedan od tih domova je i dom  na Jaliji u kojima je veoma aktivno udruženje žena, udruženje penzionera. Ovdje smo uradili i vanjsku i unutrašnju stolariju, pod jer je ovdje bila zemlja, energetski efikasan objekat napravili i za nekih mjesec dana on će biti otvoren. Cijena radova je oko 120.000 maraka. Ovo je velika mjesna zajednica i onakav dom ničemu nije služio. Nadam se sad kad ga opremimo da će građani Jalije imati idealne uslove za rad”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

„Svakako da smo mi kao mjesna zajednica zadovoljni  da je ovaj projekat u našoj mjesnoj zajednici. Memi je drago i hvala gradonačelniku i Gradskoj upravi što su se odlučili da to bude u našoj mjesnoj zajednici. Ovo će doprinijeti prije svega našem lokalnom stanovništvu, našem Udruženju žena Jalije, meni kao povjerenici. Vidite da je ovo sve novo urađeno jer je zgrada bila u lošem stanju, sada imamo sve novo i veliko hvala gradonačelniku što je prepoznao nas kao mjesnu zajednicu i ovaj problem”, kaže Sedina Omeragić, povjerenica MZ Jalija.

Prema riječima gradonačelnika Kasunovića do sljedeće godine svi društveni domovi na području Grada Zenice trebali bi biti završeni, a njihovom adaptacijom stvorit će se pretpostavke da građani, ali i razna udruženja, savjeti mjesnih zajednica imaju adekvatne uslove za rad i kreativno izražavanje. (N.G.)