Kasumović: Poziv Vladi FBiH da hitno stabilizuje sigurnosno stanje u jamama

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je danas članove Sindikalnog odbora Rudnika mrkog uglja Zenica za koji je Vlada Federacije BiH donijela odluku o zatvaranju o čemu se priprema i zakonsko rješenje.

No,kasni se sa realizacijom datih obećanja o finansijskoj strani provedbe plana o zatvaranju jer kasne plate,nema isplate otpremnina,niti drugih oblika programa socijalnog zbrinjavanja.

Grad će narednih dana kao interventnu pomoć uposlenika u Rudniku Zenica osigurati novčanu pomoć od 100 maraka,najavljeno je tokom sastanka u gradskoj upravi. U Rudniku Zenica 2019. godine zaustavljena je proizvodnja u jami Stranjani,u proljeće prošle godine obustavljena je proizvodnja u Staroj jami a u martu tekuće godine i u Raspotočju,a trenutni broj zaposlenih je spao ispod 600.

“Odluku o zatvaranju Rudnika Zenica smatram nekorektnom od strane Vlade i resornog ministarstva kao i Uprave JP Elektroprivreda,a odgovornost imaju i zastupnici federalnog parlamenta”, izjavio je gradonačelnik Kasumović.

“Ne smije se Elektroprivreda BIH igrati sa rudarima ,oni su ostavili ispod grada u dvije jame dvije potencijalne bombe jer je u njima metan a upitno je opsluživanje ovih pogona jer ljudi više nemaju sredstava dolaziti na posao”, istakao je Kasumović. Kaže, kako su Rudnik Zenica i rudari ostavljeni na nekakvom hladnom režimu, nit im daju plate, niti ima otpremnina niti ih preraspoređuju u druge Rudnike.

“Insistiram, da Vlada i resorno ministarstvo pod hitno povuku poteze na stabilizaciji stanja u jamama”, poručio je zenički gradonačelnik.

Članovi Sindikalnog odbora zeničkog rudnika, Alija Selman i Nedžad Duraković iskazali su zahvalnost gradonačelniku na razumijevanju ukupne problematike i spremnosti da se u okviru nadležnosti koje ima Grad pomogne zaposlenima u ovom Zavisnom društvu. Rudnik Zenica će,prema više puta datim informacijama vrijednu opremu iz Raspotočja prodati jednom rudniku iz sastava Koncerna. (Š.B.)