Gradska biblioteka organizuje kurs knjigovestva

Manifestacija „ljeto u biblioteci“ u punom je jeku sa obiljem radionica, tečaja i kurseva. Iz Gradske biblioteke, za sredinu mjeseca najavljuju početak jednog zanimljivog kursa. Radi se o knjigovestvu, zanatu koji je još potreban, a u Zenici se više niko ne bavi njime.

Zenica ima bogatu tradiciju u pripremi i izradi knjiga. Imali smo vrlu uspješnu i na žalost uništenu firmu, Dom štampe gdje su radili vrsni knjigovesci. Štamparije su imali Institut Kemal Kapetanović i Željezara Zenica.

„Tamo gdje je bilo potrebe da se knjige i dokumenti propisno sačuvaju, bilo je i knjigovezaca. Sada, taj se zanat faktički ugasio u Zenici. Koliko je znam, Zenica ima još samo jednog školovanog knjigovesca. To je Ferid Ibrahimagić, čovjek koji razmišlja da odlaskom u penziju prestane raditi to što je radio godinama“, kaže Midhat Kasap, rukovodilac službe marketinga i matičnih poslova u Gradskoj biblioteci Zenica.

Znanje knjigovesca je potrebno i za programiranje štamparskih mašina. Osim toga, ne uvezuju se, radi čuvanja, ne samo knjige nego i časopisi, dnevna štampa i svi oblici važnih dokumenata. Mnogo toga je danas neuvezano tako da potreba za ovim znanjem i zanatom i te kako postoji.

„Mi iz Biblioteke smo inicirali ideju, a naš dragi prijatelj i saradnik Ferid Ibrahimagić je to prihvatio i ove ćemo godine tokom „Ljeta u biblioteci“, od 15. avgusta krenuti sa kursom knjigovestva. Pristup je slobodan i vidjećemo koliko je zainteresovanih. Na žalost, još nismo riješili pitanje finansiranja ali ne želimo odustati od ovog projekta i želimo omogućiti bibliotekarima i drugim zainteresovanim da nauče tajne ovog lijepog zanata“, kaže Kasap.

Želja Gradske biblioteke je da kroz ovaj kurs okupe ljude koji vole knjigu i žele da ona, u ovoj eri digitalizacije, ipak opstane te da ovladaju jednim vrijednim znanjem.

Zainteresovani se mogu prijaviti lično u centralnom odjeljenju biblioteke ili putem njihove Facebook stranice. (D. Travar)