Peticijom do povećanja penzija?

FOTO: Zenicainfo.ba

Tražeći načine za poboljšanje ekonomskog položaja penzionera Savez udruženja penzionera Federacije BiH organziovao je od 01. jula potpisivanje peticije za povećanje penzija.Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune do septembra ove godine, najavljuju i organizovanje masovnih penzionerskih mirnih protesta širom većeg bh entiteta.

Peticijom penzioneri FBiH traže vanredno povećanje penzija od avgusta ove godine i to najmanje za 3 %, zatim isplatu jednokratne pomoći u iznosu od po 200 KM za penzionere sa penzijom manjom od 1.000 maraka i po 100 maraka za one sa višim iznosima penzija, ali istovremeno tražimo i izmjene i dopune postojećeg Zakona o PIO/MIO u članovima i odredbama, koje se odnose na redovno i vanredno usklađivanje penzija, koje bi se onda ubuduće vršilo u skladu sa rastom prosječnog ličnog dohotka“, navodi Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, a ujedno i predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Potpisivanje peticije, kaže naš sagovornik, naišlo je već dosad na veliko odobravanje i odziv penzionera, a obavljaće se do kraja jula, nakon čega će peticija iz Saveza udruženja penzionera FBiH biti upućene na adresu Vlade FBiH, kao i Parlamenta FBiH.

Ukoliko pomenuti zahtjevi ne budu ispunjeni do septembra, penzioneri većeg bh entiteta najavljuju mirne proteste širom Federacije BiH. (V.J.)