Peticija o boračkom dodatku bit će upućena u Vladu FBiH

Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana BiH okončala je aktivnosti na potpisivanju peticije kojom se traži uvođenje boračkog dodatka za sve bivše borce,pripadnike Armije RBiH, MUP-a i HVO-a.

Potpisivanje peticije ozvaničeno je u februaru tekuće godine a krajem  maja je i okončano, pri čemu je peticiju potpisalo oko 47.000 građana.

“Naš zahtjev se odnosi na uvođenje boračkog dodatka , za početak u minimalnom iznosu od po dvije konvertibilne marke po mjesecu provedenom u pomenutom formacijama u periodu odmbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95,a kada se stvore uslovi da se taj iznos i poveća”, ističe Nisvet Hukić,predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana BiH.

-Prema riječima Sabahudina Babovića,predsjednika Gradske organizacije JOB-a Zenica,borački dodatak bi trebalo da ostvaruju svi bivši pripadnici Armije,policije i HVO-a bez obzira na druga primanja ili trenutni radni i imovinski status.

Ove sedmice iznova će zasjedati Upravni odbor JOB-a Unija veterana BiH i kako je planirano, usvojiti odluku o upućivanju rezultata peticije prema nadležnima u Vladi FBiH.

U periodu potpisivanja peticije čula su se i druga razmišljanja iz nekih udruženja koja okupljaju bivše borce a koja zahtijevaju veće iznose za borački dodatak od 5 pa i 10 KM po mjesecu. (Š.B.)