Obilježena 31. godišnjica stradanja civila u Crkvicama

U organizaciji Mjesne zajednice Crkvice, Udruženja cvilnih žrtava rata grada Zenice i Komisje za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti grada Zenice, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja devet civila u naselju Crkvice.

Na današnji dan, prije 31 godinu, usljed agresorskog granatiranja Zenice, u ulici Derviša Imamovića br. 8 (tzv. Zgrada Petokraka), život je izgubilo devet naših sugrađana, a više njih je teže i lakše ranjeno. Učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća prisutni su se prisjetili stradanja civila u Crkvicama. Prisutnima se obratio Vernes Menzilović, predsjednik Komisje za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti koji je istakao da se ovaj datum obilježava dostojanstveno, ali da se ništa nije promjenilo.

Mi i danas ne znamo ko su bili nalogodavci, ko su bili izvršitelji ovakvog zločina i nikad niko nije odgovarao za komandnu odgovornost. Mi sa ovog mjesta šaljemo poruku svima onima koji trebaju da rade ovaj posao da podignu optužnice, da procesuiraju te ljude i da konačno zadovolji se pravda. Također želio bih da kažem da sve ono što se dešavalo u Zenici 1993. godine i vjerujte isto je bilo na Markalama 1994. godine, te na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine dakle, cilj je bio da što više civila bude ubijeno. Ovo je bilo neselektivno granatiranje s namjerom da se gađaju objekti gdje su živjeli civili, gdje nije bilo vojnih objekata. Sa ovog mjesta poručujem i nadam se da će pravda pobjediti i da će se naći odgovorni i procesuirati za ovaj ratni zločin”, kazao je Menzilović.

Prema riječima Suade Kadrić, predsjednice Udruženja civilnih žrtava rata “92-95” Zenica i ovaj put sastali su se isti ljudi koji uvijek dođu na obilježavanje ovih događaja

Na žalost ne možete ljudima dokazati. Žao nam je ovih ljudi, ali i onih koji su ostali iza njih. Mi ćemo i dalje dolaziti i obilježavati, a istovremeno tražit ćemo pravdu. Ovo je 31. godina, svaki put isto pričamo, niko nije odgovarao, ali nadam se da će pravda nekad pobjediti” kazala je Kadrić uz napomenu kako se nada da će Grad Zenica izdati potrebne dozvole da se i na ostalim mjestima gdje su stradali civili izgrade spomen obilježja.

Na žalost obilježavanje stradanja civila u Crkvicama kao u ostalom i na svim drugim mjestima proteklo je u krugu veoma malog broja ljudi. Prebrzo zaboravljamo. (N. Glibo)