Studentska konferencija na Filozofskom fakultetu

„English Language Day 2024“ naziv je današnje studentske konferencije organizovane na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, u sklopu obilježavanja 30 godina postojanja i rada ove visokoškolske ustanove.

„Petu godinu zaredom organizujemo ovu konferenciju kako bi obilježili Svjetski dan engleskog jezika, koji se obilježava 23. aprila, ali mi to činimo danas iz nekih protokolarnih obaveza. Konferencija je namjenjena studentima engleskog jezika i književnosti, koji i sami učestvuju u organizaciji, a okupili smo ih na jedno mjesto da prezentuju svoje radove i aktivnosti tokom nastave”, pojašnjava prof. dr. Adnan Bujak, šef Katedre za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu.

Bitno je i to što ćemo danas potpisati sporazum o saradnji naše katedre i Američkog kutka, jer naši studenti, pored nastavnih imaju i mnoge vannastavne aktivosti mimo učionica koje uključuju i Američki kutak gdje se realizju kursevi engleskog jezika i ljetne škole što im daje priliku da vježbaju jezik za vlastite nastupe i kao budući nastavnici, te da razgovaraju sa govornicima sa engleskog govornog područja”, dodaje profesor Bujak.

Jedna od učesnica konferencije je i Lamija Mahmutoivić, studentica treće godine Filozofskog fakulteta, a bila je tu i prošle godine. Ona ovo smatra jedim divnim iskustvom, da je lijepo sticati nova iskustva i prijateljstva, a zahvalna je što im se pruža prilika za to.

„Prvenstveno učimo kako da prezentujemo svoje radove, da pričamo bez straha, kako da dođemo do poente bez okolišanja, da vidimo kako to drugi rade”, kaže Lamija.

Suorganizator ove konferencije je i Američki kutak u Zenici, kaže Sanela Pinjić, rukovoditeljica Kutka, dodajući da su oni osigurali prisustvo američkih srednjoškolaca i jednog studenta koji su govorili o svojim iskustvima učenja i studiranja.

Najbitnija je saradnja, da naši studenti vide kako mogu učestvovati u aktivnostima Američkog kutka, da ostvare međunarodnu saradnju i upoznaju studente koji dolaze iz SAD-a, da vide kako oni studiraju i razmišljaju i kako oni provode svoje vrijeme u BiH”, dodaje Pinjić.

Dio ove konferencije je i potpisivanje sporazuma između Američkog kutka u Zenici i ovog fakulteta. (S. Gluhić)