Protestna vožnja radnika Albe

Jutros su radnici komunalnog preduzeća “Alba Zenica” organizovali protestnu vožnju kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj, ali i nezavidni status preduzeća u svjetlu ugovora sa Gradom Zenica.

Prije dva dana Gradsko vijeće Zenica trebalo je razmatrati Informaciju o realizaciji obaveza iz Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti, ali je ona povučena sa dnevnog reda.

Protestnu vožnju nije organizovao Sindikat nego se radi o spontatom činu radnika “Albe Zenica”, izjavio je Bojan Jeftić, predsjednik Sindikata, pri tom ističe da nije bilo prekida u pružanju usluga niti je to planirano u narednom periodu.

Građani su redovne platiše i oni ne smiju biti oštećeni”, kazao je Jeftić, naglasivši da od obje strane, posebno Gradske uprave traže što prije postizanje dogovora oko Ugovora.

Na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, jedna od tačaka dnevnog reda ovosedmične sjednice Gradskog vijeća, Informacija o realizaciji obaveza iz Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti, povučena je radi detaljnijeg razmatranja od strane zajedničkog radnog tijela sa šefovima Klubova, koje će rezultate prezentirati na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Jedna od stavki Informacije podrazumijeva usaglašenu korekciju i povećanje određenih stavki u angažmanu ALBA-e, koje nisu mijenjane od 2008. godine.

U Upravi “Albe Zenica” nezvanično je potvrđeno da su radnici nezadovoljni neisplatom jednokratne pomoći, u okviru preporuke sa federalnog nivoa za poslodavce koji su to u mogućnosti ispoštovati za svoje zaposlene. (Š. Babić)