Za studente Medicine organizovano predavanje o temi Rak testisa kod mladih

U okviru kampanje pod nazivom „Provjeri loptice“, danas je za studente i studentice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici priređeno predavanje kojim se promoviše razgovor o temi Rak testisa kod mladih.

Velika je stigma u društvu, posebno među mladima i ovo je prva javna prezentacija i razgovor kojim želimo približiti značaj prevencije i otkrivanja ovog oboljenja karakterističnog za mlade uzrasta od 15 do 35 godina“, ukazao je Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka proteste Federacije BiH.

Pri tom podsjeća da, nažalost, ne postoji registar oboljelih nego indirektni podaci koji kaži da otprilike od raka testisa godišnje u FBiH oboli 200 mladih pri čemu je tendencija spuštanja donje granice oboljevanja.

Onkolog iz Kantonalne bolnice Zenica dr. Ahmed Imamović, jedan od predavača na temu Rak testisa kod mladih je naglasio da se radi o atipičnom karcinomu.

Nemamo ga mnogo, smrtnost je manje od jedan posto, a podaci za našu lokalnu zajednicu, odnosno područje ZDK govore o 10 do 20 pacijenata koji obolijevaju na godišnjem nivou“, kazao je dr. Imamović.

Najčešći rani simptom raka testisa je bezbolna kržica ili otvrdnuće na testisu, a nakon toga bol u predjelu trupa ili bol u donjem trbuhu – preponama kao i donjem dijelu leđa.

Muškarci koji su izloženi visokom riziku od raka testisa trebaju napraviti mjesečni samopregled. Faktori rizika uključuju porodičnu ili ličnu anamnezu raka testisa, nespuštene testise pri rođenju i neplodnost.

Urolog dr. Irfan Leto iz Kantonalne bolnice Zenica ukazuje da je pravovremeno prijavljivanje simptoma najvažniji korak u tretiranju bolesti. (Š. Babić)