Pad nezaposlenosti u martu

Smanjen je broj nezaposlenih u gradu Zenica krajem marta ove godine u odnosu na mjesec februar, prije svega zbog programa sufinansiranja zapošljavanja od strane federalnog Zavoda za zapošljavanje.  I poslodavci su pokazali zainteresiranost za novim kadrovima, pa su najviše traženi pravnici, ekonomisti i profesori razredne nastave za rad u vrtićima, zatim medicinari, zavarivači, bravari, šivači

Prema podacima Biroa rada Zenica na kraju mjeseca marta ove godine bilo je ukupno 15 777 nezaposlenih osoba, što je bilo smanjenje broja nezaposlenih za sve stručne spreme za oko 3,5 posto.

Krajem marta bilo je 14 971 nezaposlena osoba ili skoro 95% njih koji su imali zdravstveno osiguranje na teret službe, a kada je riječ o posredovanju u zapošljavanju ukupno su imali u tom mjesecu 57 zahtjeva od strane poslodavaca za ukupno 126 radnih mjesta. Mi smo opredjelili 392-oje nezaposlenih na ta upražnjena mjesta, dodaje Burić. Napominje također da je pad nezaposlenosti u martu rezultat i objavljivanja javnih konkursa federalnog Zavoda za zapošljavanje. Odobrene su 102 aplikacije i sada su u fazi potpisivanja ugovora.

Najviše su traženi pravnici, ekonomisti i profesori razredne nastave za rad u vrtićima, medicinari sa srednjom stručnom spremom, kuhari, zavarivači, šivači, bravari.  U istom mjese u bilo je i 683-oje nezaposlenih na birou rada koji su primali novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti.  (A.H.)