UNZE: Na Pravnom fakultetu priređeno predavanje “Zločin u Ahmićima”

Predavanje pod nazivom „Zločin u Ahmićima“,priređeno je danas na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici u organizaciji Udruženja građana žrtava rata 92-95 „16. april“ Ahmići a u okviru Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta.

Povod je obilježavanje 31. godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića,Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez.

Predavač-svjedok,Hazrudin Bilić kaže da vrijeme čovjeka navikne da živi s tim,ali to se ne zaboravlja.

“Najteži su mi trenuci ovih desetak dana prije 16. aprila,sve se vraća sve navire,kada prođe desetak dana polahko vrijeme čini svoje,živite s tim,nosite to negdje u podsvijesti i život ide dalje”.

Hazrudin Bilić

Bilić ističe da je važno gajiti kulturu sjećanja i to je,kako kaže,jedino ono što je ostalo,a u slučaju Ahmića cijeni da nije zadovoljena pravda,samo površno,jer su procesuirani izvršioci po komandnoj odgovornosti,osim dvojice direktnih izvršilaca,dok su ostali optuženi oslobođeni.

“Ključna poruka je da se nikada ne zaboravi i ne ponovi,ovdje je jedina poruka da mi Bošnjaci moramo znati ko smo,šta smo,odakle smo, da smo mi jedan autohtoni evropski narod i da mi sa ovih prostora nemamo gdje da idemo. Da bismo opstali,moramo biti jedinstveni”, poručio je Bilić u izjavi prije predavanja.

Jedan od uvodničara,prof.dr. Ajdin Huseinspahić je istakao da je ključna poruka da se ne zaboravi ovaj masakr.

“Shodno pravnoj nauci Ahmiće možemo definisati,okvalifikovati kao genocid.On to presudama Međunarodnog krivinog suda kao takav nije označen,ali je upotrijebljen jedan drugi izraz-etničko čišćenje.Kada usmjerite vojne akcije na čišćenje jednog prostora od Bošnjaka,kao što je bila akcija u Ahmićima,šta je nego li genocid”, naglasio je prof. Huseinspahić.

U prepunoj sali Pravnog fakulteta Zenica,studentima i srednjoškolcima su kroz dokumentarne filmove prikazane strahote stradanja Bošnjaka u Ahmićima i drugim mjestima općine Vitez. (Š.B.)