Pucanjem iz topa najavljen dolazak najdražeg gosta kod muslimana

Sa akšam namazom večeras je nastupio mjesec Ramazan. Već nekoliko godina u Zenici se tokom mjeseca Ramazana kraj posta označava pucanjem iz topa, ali pucanjem iz topa se najavljuje i dolazak najdražeg gosta. Večeras je na crkvičkom brdu gradonačelnik Fuad Kasumović pucanjem iz topa najavio dolazak mjeseca Ramazana.

Pucanj iz ovog topa u akšam najavljuje dolazak svetog mjeseca kod muslimana, Ramazana. Želim svim muslimanima širom svijeta i u Zenici da u miru i rahatluku provedu ovaj mjesec, onako kako to priliči. Našim komšijama želim da zajedno sa nama uživaju u ovom mjesecu i obično ovaj mjesec bude najmirniji u čitavoj godini dana“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i dodaje da su ljudi tokom posta mirniji i staloženiji i da zbog toga ima i manje problema.

I ove godine nosilac aktivnosti realizacije Ramazanskog toga je Sportsko-rekreatvni klub Tvrđava.

Pa Tvrđava je dio specijalnih jedinica ovog grada pri Civilnoj zaštiti i normalno grad ih podržava, oni su ovo pokrenuli i očito će ovo postati tradicija i ja im čestitam od srca“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Tokom mjeseca Ramazana zahvaljujući ljudima iz SRK Tvrđava postače u Zenici će pucanj iz topa obaviještavati o završetku posta za taj dan. (N. Glibo)