Zenica: Održana panel diskusija na temu “Nulta tolerancija prema nasilju”

Povodom 8. marta-Dana žena,u Zenici je danas priređena panel diskusija na temu „Od monologa do dijaloga-regionalni skup za nultu toleranciju prema nasilju“, čiji su organizatori Udruženje „Dobročinstvo BiH“ i Medica Zenica.

U radu skupa učestvovali su istaknuti stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite,pravosuđa i sigurnosti iz BiH i inostranstva.

Direktorica Medice ,Sabiha Husić je ukazala da je prošle godine blizu 500 lica zatražilo pomoć i smješteno je u 8 sigurnih kuća u BiH,te da je samo u većem bh entitetu zabilježeno i prijavljeno 4.000 slučajeva nasilja.

“Povodom Dana žena i Sedmice ženske solidarnosti želimo ovim okruglim stolom,metodom dijaloga i kroz primjere dobre prakse, da vidimo šta to ne funkcioniše u sistemu i da pronađemo rješenja kako da to unaprijedimo”, kazala je Husić.

“Stopa nasilja je sve veća i veća,porodica nestaje i to je,po meni,polazni momenat u rješavanju ove problematike”, istakao je Midhat Kasap,potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja „Dobročinstvo BiH“.

“Bez rješavanja pravih kazni za počinioce djela nasilja neće biti prave prevencije niti nulte stope kojoj težimo”, kazao je Kasap. (Š.B.)