Elektronski potpis zvanično zaživio u BiH, obrađeno više od 44.000 zahtjeva

Elektronski potpis u Bosni i Hercegovinu sada je i zvanično zaživio u praksi, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Digitalni potpis nije samo tehnološki alat, već i temelj za pouzdanu, transparentnu i sigurnu trgovinu te velika olakšicu u poslovanju firmi.

“Do danas je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH protokolisano 44.880 predmeta u vezi sa zahtjevima za korištenje elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje uz korištenje digitalnog kvalifikovanog potpisa, što predstavlja oko 95 posto obveznika. Jedan dio obveznika predao je zahtjeve gdje je evidentirana neka od grešaka, te je za takve zahtjeve potrebno kontaktirati svakog obveznika da bi se greška otklonila. Vjerujemo da ćemo tokom februara uspjeti završiti komunikaciju sa svim takvim obveznicima“, kazali su za Faktor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zahtjeve za elektronske usluge podnio je najveći broj srednjih i malih preduzeća tokom januara 2024. godine.

“Zbog toga su regionalni centri u ovom trenutku zaista opterećeni kad je u pitanju sklapanje ugovora o elektronskom poslovanju obveznika sa Upravom i dodjeli digitalnog kvalifikovanog potpisa. Zato još jednom molimo sve one obveznike koji još nisu kontaktirali da budu strpljivi jer će tokom februara svi oni završiti svoju obavezu. Naravno, još jednom ističemo da oni obveznici koji su predali svoje zahtjeve na vrijeme, a iz opravdanih razloga još nisu dobili digitalni kvalifikovani potpis, svoju PDV prijavu za januar 2024. godine mogu predati u sistem UIO putem portala e-Porezi na način kako su to radili i do sada, koristeći username i password”, poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Cijena izdavanje elektroničke kartice iznosi 180 maraka, što znači da su privrednici za 44.880 već obrađenih kartica morali izdvojiti više od osam miliona maraka!

Akta.ba