BiH oko 90% ukupne vrijednosti izvoza plasira na tržišta EU i Cefte

Savjet ministara usvojio je informaciju o sprovođenju bilateralnih sporazuma o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji, trgovinskih i sporazuma o slobodnoj/preferencijalnoj/trgovini koje je zaključila BiH s drugim državama.
Informaciju će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.
U ovoj informaciji se na više od 40 stranica daje pregled stanja s ključnima nalazima i prijedlozima za poboljšanja u ovom području, te navodi da je 90 odsto ukupne vrijednosti izvoza BiH plasirano na tržišta EU i Cefte u 2021. godini, a šest odsto je izvezeno na tržišta preostala dva partnera s kojima je u primjeni sporazum o slobodnoj trgovini, a to su EFTA države i Turska.
Tek četiri odsto izvoza BiH je plasirano u države ostatka svijeta. BiH je imala zaključen 31 bilateralni sporazum o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji do kraja 2022. godine.
Istovremeno se ističe da vrijednost investicija iz Austrije, Hrvatske, Italije i Njemačke čine 40,7 odsto ukupno registrovanih inostranih ulaganja u BiH, navedeno je u saopštenju. (eKapija)