Inicijative za ukidanje ili povrat PDV-a na hranu za bebe i lijekove biće upućene UO UIO

Savjet ministara BiH razmotrio je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će ih uputiti Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da razmotri njihovu sprovodivost i o preduzetom informiše Savjet ministara.
Inicijativa poslanika Mire Pekić i Branislava Borenovića, koja je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj, odnosno staratelj djeteta starosti do dvije godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.
Zajednička inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčkog usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od indirektnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.
Predlagači inicijative, koja je upućena i entitetskim vladama, te Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčkog, te nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH, naveli su da je prihvatanje ove inicijative važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana. (eKapija)