U organizaciji KPS “Baton” promovisana knjiga “Sana 95”

U cilju podizanja svijesti građana o značajnim ličnostima i događajima tokom odbrane od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Udruženje “Baton” Zenica u prostorijama Gradske biblioteke Zenica dana 17. januara 2024. godine organizovalo je promociju knjige pod nazivom “Sana 95 – Posljednja i najveća ratna  operacija  Armije  Republike  Bosne i Hercegovine”, autora Hamze Veladžića iz Bužima.

Prostorije Gradske biblioteke Zenica bile su popunjene do posljednjeg mjesta, a dvosatna promocija knjige naših gostiju iz Bužima pobudila je veliko interesovanje Zeničana.

Radi se izuzetno interesantnoj knjizi koja opisuje jednu od vojnih operacija Armije Republika BiH, kroz prizmu pojedinačnog doživljaja boraca kao direktnog učesnika borbenih dejstava i pripovijedanja vlastitog svjedočanstva.

Autor je kao direktni učesnik u ovoj operaciji pred sebe stavio izuzetno zahtjevan zadatak da ponudi vlastito svjedočanstvo svega onoga šta je vidio i doživio, ali je pritom ostavio prostora za veliki dio boraca svih borbenih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine koje su uzele učešće u ovoj ratnoj operaciji.

Knjiga “Sana 95” je pisana kao književno-dokumentaristička forma istraživačkog djela satkana od istinitih priča sa puno epskih i lirskih i dramskih detalja, što čitaocu pobuđuje ponos da može biti djelom ove cjelokupne historije Bosne i Hercegovine.

Na promociji knjige “Sana 95” osim autora Hamze Veladžića također su govorili promotori Akademik prof. dr. Faik Uzunović, Dr. Amir Ismić, te, Hafiz Sead ef. Šahinović. (izvor: KPS “Baton” Zenica)