Služena liturgija na Božićno jutro

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici jutros je služena liturgija na Božićno jutro. Protjerej Marko Maleš kazao je ovom prilikom da je Božić kao i svake godine radostan Hrišćanski praznik.

Obilježava se sa aktuelnim pozdravima, odnosno od početka govorimo Mir Božiji Hristos se rodi. Želimo da se mir useli između svih ljudi, između nas i svih ostalih, a i u cijelom svijetu i želimo da se taj mir Božića prenese na sve ljude bili Hrišćani ili ne, na sve prijatelje, komšije, jednostavno to nam je danas najpotrebnije jer vidimo da je u svijetu teška situacija. Mislim da živih ratova u svijetu ima preko 180, nadamo se i molimo se Bogu da će sve to prestati i da će duh Božića nekada osvojiti svijet u smislu da taj mir među ljudima zavlada, to je osnovna i navažnija poruka proslavljanja svakog rođenja Gospoda Hrista“, kazao je protejerej Marko Maleš.

Nakon jutarnje liturgije vjernici odlaze kućama gdje u krugu porodica nastavljaju proslavljati Božić.

Mi smo jutros došli na jutarnju liturgiju, to je prvi korak. Sada idemo domu svome gdje ćemo obaviti fin Božićni ručak. Tako su radili naši preci, tako radimo mi, tako ćemo radti i u buduće“, kaže Mirko Nikić.

Božić slavimo u krugu porodice pošto mi sin, snaha i unuče dolaze tako da će baš biti porodično, sestra naravno i komšije moje. Ovaj praznik je poseban jer su ljudi sastaju, praštaju, vole jedni druge. Jednostavno ovaj dan je nekako poseban“, kaže Nada Marković. (N. Glibo)