Pravoslavni vjernici počeli sa obilježavanjem Božića

Večernjom službom i paljenjem Badnjaka u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, Pravoslavni vjernici večeras su započeli obilježavanje jednog od najradosnijih praznika, Božić. Veliki broj vjernika okupio se u Crkvi, a veliki broj je ostao ispred Crkve jer nisu mogli svi stati unutra, a svi oni su došli da obilježe početak praznovanja Božića.

Bogoslužbeno Božić je počeo sa večernjim Bogosluženjem, pjevali smo pjesme od Božića i rođenja Hristova i tako već dugi niz godina Hrišćani obilježavaju ovaj tradicionalni praznik. Naravno, on se obilježava u krugu porodice, ali večeras iz ovoga hrama nosimo kući grančice hrasta koji smo osvetili i nosimo ga kao blagoslov u svoje domove. To nam je suština i radost ovoga našega praznika i radost druženja, da vidimo jedni druge, da se susretnemo, da razgovaramo, a usput i da proslavimo za nas ovo bitno i radosno veselje“, kazao je protojerej Marko Maleš.

protojerej Marko Maleš

 

 

 

 

Veliki broj vjernika okupio se u Crkvi, a neki su došli i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ja sam čak iz Bijeljine došla jer mi je ovdje majka rođena i došli smo da svi budemo na okupu. Evo baš brata čekam treba da dođe svaki čas. Došli smo da budemo skupa jer nam
je najbitnije da budemo zajedno i da u miru jedni s drugima proslavimo”
, kaže Ines Batinić.

Ines Batinić

 

 

 

 

 

Božić obilježavamo u krugu porodice, sa svojom djecom, sa svojim mužem uz svečani ručak“, kaže Cvija Lakić.

Cvija Lakić

 

 

 

 

 

Nakon večerašnje službe i paljenja badnjaka, vjernici će sutra u šest sati obaviti i liturgiju na Božićni dan. (N. Glibo)