Period je sezonske gripe, ljekari savjetuju izbjegavanje zatvorenih prostora

Prema podacima iz porodične ambulante Centar nema u velikoj mjeri sezonske gripe ili korone kod pacijenata koji se javljaju posljednjih dana i tokom novogodišnjih praznika u njihove ordinacije.

Ipak i kod odraslih i djece ima dosta viroznih stanja, prehlada i hunjavica, te se savjetuje stanovništvu da izbjegavaju zatvorene prostorije u kojima je više ljudi i naravno da prilagode ishranu i piju što više tečnosti. Najavljeni hladni val tokom vikenda mogao bi umanjiti širenje virusa.

“Priliv pacijenata tokom novogodišnjih praznika u porodičnoj ambulanti Centar bio je očekivano veliki jer je riječ o dežurnoj ambulanti u neradnim danima. Odrasli i stariji žalili su se na hipertenzije, bolove u leđima i viroze, dok su djeca uglavnom imala visoke temperature praćene kašljem i upalam grla”, kazala nam je doc. dr. prim. Subhija Prasko, specijalistica porodične i opće medicine u ambulanti Centar zeničkog Doma zdravlja.

Iako je vrijeme krajem decembra i u prvim danima januara bilo toplo za to doba godine sezonske gripe nema pretjerano puno.

„Uobičajen je to broj za ovaj dio godine. Nismo primjetili da gripoznih stanja kod nađih pacijenata ima pretjerano puno, doduše činjenica je i da se često liječe kod kuće, i ako nema teže kliničke slike mi ni ne doznamo da su imali gripu“, dodaje doktorica Subhija Prasko.

Ima i korone ali se pacijenti više ne testiraju toliko, zdravstveni radnici nisu ni obavezni, ali je sporadično ima, što sudeći po kliničkoj slici, što po sporadičnim testovima koje obavljaju u Domu zdravlja. Dakle, kao i svake zime virusi haraju, viroze su bolest zajednice prenose se kapljično i potrebno je svakako se zaštiti. Prije svega paziti na odijevanje zbog velikih oscilacija u temeperaturama, ne zadržavati se u prostorijama u kojima je više ljudi, obavezno provjetravati prostorije.

„Oni koji su hunjavi, virozni, a nemaju visoku temperaturu da se sami liječe kući uz dosta tečnosti, vitamina, zdrave hrane … tek nakon nekoliko dana od pojavljivanja, a ne slabljenja simptoma da se jave u svoju ambulantu“.

Neka smo disciplinovani i odgovorni i prema sebi i prema drugima, dodaje doktorica. Mi ćemo reći: baš onako kako smo tokom pandemije obnovili ovo gradivo. A i najavljeni hladni talas i snijeg mogli bi smanjiti širenje virusa koji se prenose kapljičnim putem.

(A.H.)