Pripremljen bogat program za najmlađe u Studengradu

Dva dječija programa će do kraja vikenda biti organizirana u Studengradu u povodu Nove godine.

U petak u podne nastupiće hor Osnovne muzičke škole u 15 sati, a u nedjelju na Staru godinu na istom stejdžu Studengrada biće upriličeno „Fotomraziranje sa Djedicom”, kao početak dječijeg dočeka Nove godine. Za ovaj događaj zadužena je Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta čija rukovoditeljica, glumica Ermina Nišić najavljuje ludu zabavu i brojna iznenađenja.

Prije svega, a za sve moguće dileme u Studengradu je postavljena nova bina, okrenuta, ove godine po prvi put, prema ulici Londža. Tu je i stara bina na kojoj se održavaju redovno prema planu i programu Zimskog festivala sva događanja do same Nove godine i koncerta Marije Šerifović. Uz dječiji program prekosutra kada će nastupiti hor Osnovne muzičke škole uz prateće novogodišnje sadržaje fenomenalan ispraćaj Stare i doček Nove godine za najmlađe Zeničane i Zeničanke je planiran u nedjelju u podne. Ove godine pod rukovodstvom DOL scene zeničkog pozorišta.

Program je vrlo sadržajan. Uz dječiju novogodišnju predstavu očekuju vas draga djeco, roditelji, nane, bake i dide mnogo zabave, pjejavanja, plesa i igre“, poručila je Ermina Nišić, zenička glumica i rukovoditeljica DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta.

Dijelom je već izmijenjeni režim saobraćaja dodatno izmijenjen, pa će umjesto ulice koja gravitira Uglovnici, za saobraćaj biti zatvoren Bulevar. Zabranjeno će biti parkirati vozila u ulici Londža, a parking mjesta za sve goste i gošće grada Zenica u novogodišnjoj noći biće, po svemu sudeći, omogućena na lokacijama Kamberovića polja i Željzničkog trga. Očekuje se mnogo gostiju iz drugih gradova BiH i zemalja regiona zbog nastupa Marije Šerifović. Ulaz na novogodišnji koncert je kao i uvijek besplatan, s tim da su iz Uprave policije zeničkog MUP-a tražili jasne i konkretne podatke o vozilima i licima koji kao Marijina pratnja mogu i treba da uđu u festivalski prostor. Dakle, Zeničani i Zeničanke veliki i mali, osim što neće imati problema oko parkinga, planiraju u značajnom broju biti na trgu u nedjelju na ponedjeljak navečer.

Potvrdila nam je to današnja anketa u centru grada. Neki će ostati kod kuće s porodicom, neki ne slave Novu godinu, jer su, kako kažu muslimani, a svi ostali koje smo pitali s prijateljima i članovima porodice planiraju doći na koncert Marije Šerifović. Podsjećamo da od 20:30 sati nastupa Zeničanin Hanad Džehverović, a već oko 23 sata na scenu stupa regionalna zvijezda Marija Šerifović.

Također prema pravilima organizatora Centralnog dočeka Nove godine u Zenici neće biti dozvoljena ikakva prodaja unutar prostora koji će u stotinama metara biti ograđen zaštitnom ogradom. Sve to kako bi što sigurnije i što bolje dočekali Novu 2024. godinu. Uz najljepše želje, svakako. (A. Huskić)