Uspješna godina za zenički Muzej

Muzej grada Zenice svodi bilanse za godinu koju ispraćamo. Kažu da mogu biti zadovoljni postignutima ali i da vrijedno rade da se vrate na nivo aktivnosti iz predpandemijskih godina.

Jedan od najznačajnijih projekata u 2023. godini, po ocjeni direktora muzeja, Adnadina Jašarevića bio je onaj Evroske komisije nazvan „Made in“.

Radi se o mapiranju starih zanata što je veliki projekat koji će trajati još tri godine. U okviru njega ćemo redizajnirati stalnu etnološku postavku. Uz njega smo redizajnirali još nekoliko manjih projekata. Tu prije svega mislim na projekte za djecu. Takva je radionica „Playing medieval-Igrajmo se srednjeg vijeka“. Riječ je o igri na ploči formata tri sa četiri metra. Igra je zamišljena kao edukativna da djeca kroz igru sa figurama Kulina bana, kralja Tvrtka, kraljice Mare i bosanskog zmaja uče o svojoj istoriji, bosanskim gradovima i mitovima“, kaže direktor Muzeja.

Najmlađima je namijenjena i interaktivna igra velikog formata „Ježeva kućica“ kroz koju mališani uče o velikanu naše književnosti Branku Ćopiću. Muzej je ove godine objavio i grafičku novelu „Nedovršeni svijet“ što ga čini prvim muzejom na Balkanu koji je štampao knjigu stripa. Ove godine rađena je i zamjena krova na Bosanskoj kući na Vranduku, a redizajniran je notarijat u velikoj kuli Vrandučke tvrđave.

“Malo smo ga dotjerali i ubacili neke nove detalje pa sada mnogo više liči na notarijat kakav je bio u srednjem vijeku. To je vrlo važno jer je u Vranduku bio centralni notarijat za čitavu srednjovjekovnu državu“.

Muzej je ove godine imao smanjen broj programa i radionica, ali tako je u cijelom regionu zbog finansijske krize, napominje direktor. Procjena je da je ove godine Muzej obišlo 15 hiljada posjetilaca, što je solidno. Cilj je vratiti se na predpandemijski rekord od 30 hiljada posjetilaca. (D. T.)