Smanjen ovogodišnji uvoz i izvoz u ZDK

Za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2022. godine, ukupna industrijska proizvodnja u Kantonu smanjena je za 8,5%, a u Federaciji BiH manja je za 3,6%.

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije – Kantonalni porezni ured Zenica, početkom januara ove godine bilo je 81.317 zaposlenih, a krajem mjeseca 82.710 ukupno zaposlenih u ZDK, podaci su kantonalne Privredne komore. Evo i ostalih pokazatelja privrednih kretanja u našem kantonu po kojima je smanjen i izvoz i uvoz u prvih devet mjeseci, izvoz za 4,5 %, a uvoz za 6,7 %.

Indeks ukupne industrijske proizvodnje u prvih devet mjeseci bio 91,5 posto u ZDK. Broj zaposlenih se blago povećao za oko 1.400 novozaposlenih u kantonu, dok je na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje ukupno nezaposlenih u avgustu bilo 50.589 bez razlike na isti mjesec prethodne godine kada je posao tražio isti broj nezaposlenih. Stručnih na evidenciji nezaposlenih bilo je skoro 68 posto, a nestručnih oko 32 posto. Kada su u pitanju uvoz i izvoz zvanični podaci Privredne komore upućuju na to da je došlo do smanjenja, više uvoza nego izvoza.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u Zeničko-dobojskom kantonu bila je u iznosu od 3,6 milijardi maraka, i odnosu na isti period 2022. godine njen obim je smanjen za 5,7% ili 215, 7 miliona KM. Od toga je izvoz ZDK za prvih devet mjeseci iznosio 1,7 milijardi i bilježi smanjenje za oko 80 miliona maraka ili 4,5% . Ukupan uvoz je ostvaren u iznosu od 1,9 milijardi i smanjen je za oko 135 miliona ili za 6,7%“, kazala nam je Indira Buza, direktorica Sektora za statistiku i finansijsko planiranje PK ZDK.

Pohvalan je pokazatelj da je smanjenje izvoza bilo za 2,2 posto manje od smanjenja uvoza, ali nije činjenica da je u prvih devet mjeseci ove godine Zeničko-dobojski kanton dobio konkurenciju kada je u pitanju učešće u ukupnom izvozu Federacije.

Najveće učešće u ukupno izraženom izvozu na nivou Federacije BiH za prvih devet mjeseci 2023. imali su kantoni Tuzlanski i Zeničko-dobojski. Zeničko-dobojski s procentom od 19,7”, dodaje Buza.

U ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine naš kanton je imao učešće od oko 13 i po posto. U toku mjeseca septembra, došlo je do smanjenja prosječne mjesečne isplaćene neto plaće za 0,5% u odnosu na avgust. Inače procječna neto isplaćena prosječna plaća u Federaciji je bila 1.260 KM i za oko 14 i po posto je bila veća od prosječne u Zeničko-dobojskom kantonu koja je iznosila 1.079 maraka. (A. Huskić)