Vrijedna donacija azilu za napuštene životinje u Stranjanima

FOTO: Zenicainfo.ba

Azil za napuštene životinje u Stranjanima danas je primio vrijednu donaciju u vidu deset tona hrane za pse. Rezultat je to zajedničke akcije Daria Kapina, pokretača web sajta „Udomi psa Zenica” i firme Salt BiH iz Živinica.

Dario Kapin je pastor Biblijske protestantske crkve ali i veliki zaljubljenik u životinje. Volonterski je pokrenuo web stranicu „udomipsazenica.com“ i na njoj pokrenuo inicijativu da se na neki način pomogne životinjama u zeničkom azilu. Reakcija iz firme SELT BiH brzo je stigla. Nakon kratkog dogovora danas je u Stranjane stiglo 10 tona hrane za pse što će, po procjenama biti dovoljno za narednih devet do deset mjeseci.

“Ovo je kap u moru u odnosu na ono što bi moglo da se uradi za ove životinje. Mislim, prije svega, na podizanje svijesti o udomljavanju životinja te kastraciji i čipovanju životinja. Time bi se spriječilo nekontrolisano razmnožavanje koje bi moglo da stvori probleme gradu a i građanima koji se boje pasa, neki više neki manje. Vjerujem da bi grad Zenica, na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem, releventne institucije, veterinarske stanice i udruženja građana mogli da urade više kako bi se pomoglo ovim psima“, kaže Dario Kapin.

Kompanija Salt BiH zajedno sa kompanijom Bingo i VAF-om iz Praga, u oktobru su pokrenuli kampanju „Zajedno za šape“. Skupljeno je 40 tona hrane za četiri azila u Bosni i Hercegovini među kojima i ovaj u Stranjanima, saznajemo od direktora Salt-a, Eldina Fatića.

“Prije svega želim da se zahvalim svim kupcima hrane brenda „Prima cat“ i „Prima dog“ koji su kupovinom hrane u proteklom periodu pomogli da prikupimo potrebna sredstva”, naglašava Eldin Fatić. On kaže kako je ovo prvi projekat takve vrste u Bosni i Hercegovini i da vjeruje kako će istim intenzitetom biti nastavljen i naredne godine. (D. T.)