Na području ZDK registrovano 24 HIV pozitivne osobe

Ustanovljen 1988. godine Svjetski dan borbe protiv AIDS-a bio je prvi međunarodni dan za globalno zdravlje. Svake godine agencije Ujedinjenih naroda, vlade i civilno društvo udružuju se u kampanji oko određenih tema povezanih sa HIV-om.

Svaki Svjetski dan borbe protiv AIDS-a fokusiran je na određenu temu, koja će ove godine biti „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“. Ovogodišnja tema pridružuje se rastućem popisu izazova na koje je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a upozorio ljude širom svijeta.

Na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica od 2005. godine rade Savjetovalište za hepatitise i Savjetovalište za HIV (DPST, dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV) koji svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, 01. decembra organizuju besplatno testiranje za sve zaintereseovane osobe sa područja ZDK.

Dakle testiranje je strogo povjerljivo, dobrovoljno, anoninmo i besplatno. Pacijentima ne treba zdravstvena knjižica niti uputa od ljekara porodične medicine. Testiranje je ipak stvar ličnog izbora svakog pacijenta i on mora biti uvjeren da će taj proces biti u potpunosti povjerljiv. Cilj dobrovoljnog i anonimnog testiranja je naravno smanjenje rizika za dobivaje HIV infekcije, poticanje promjena u rizičnom načinu ponašanja, pogotovu za rizične skupine, a samim tim naravno smanjenje rizika za dobivanje HIV infekcije, a za nas ljekare a naravno i za pacijente otkrivanje novih HIV pacijenata. Pacijenti iz našeg kantona nakon što se dijagnosticira HIV infekcija gravitiraju prema infektivnoj klinici KCUS. To je na našem kantonu 24 pacijenta kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija i koji su na liječenju. Ja moram naglasati da se danas uz pomoć zaista potentne antiviralne terapije bolest može držati pod jako dobrom kontrolom. HIV pozitivni pacijenti mogu živjeti normalan život, normalan životni vijek. HIV pozitivne majke mogu roditi HIV negativnu djecu ali naravno sve uz jednu dobru kontrolu bolesti, dobru saradnju ljekara i pacijenta i kontinuiranoi kliničko praćenje“, rekla je za Zenicainfo.ba Nadira Zahirović, specijalizantica infektologije Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Ne postoji trend porasta novootkrivenih slučajeva u posljednjih deset godina, to je otprilike dva do tri pacijenta godišnje naglašavaju na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. U okviru Svjetskog dana borbe protiv HIV svake godine, 01. decembra, organizuju se aktivnosti, testiranja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, kao i na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica zajedno sa radionicima i predavanjima o HIV-u. (T. B.)